I Sverige finns närmare en miljon fritidsbåtsägare och förmodligen ännu fler båtar, i alla fall om vi räknar med jollar, kajaker, jetskis och andra varianter på flytetyg som många friluftsälskare eller motorintresserade med förkärlek skaffar sig. Att köra båt är lätt, kul och utan några särskilda regler. Eller… Hur är det egentligen med den saken?

Fritidsbåtsägaren

Det finns lika många modeller på fritidsbåtar som det finns båtägare. I alla fall nästan. Den som äger en inte alltför stor fritidsbåt inser snart att det inte ställs så många formella krav på vare sig båt eller båtförare. Det som avgör att det är en fritidsbåt du har är först och främst att den inte används i kommersiellt bruk på något sätt. Du får absolut inte köra betalda skjutsar eller transporter med din fritidsbåt utan vidare, då räknas det nämligen som yrkestrafik och ett ganska omfattande regelverk träder i kraft. Att ha fritidsbåt är alltså enklare, men några saker är det ändå bra att tänka på för dig som just skaffat båt.

Båtens utrustning

Kontrollera alltid att din båt är rätt utrustad innan du ger dig ut:

  • Finns det bensin så det räcker både bort och hem? Ta med en reservdunk annars.
  • Finns det något att paddla med om motorn skulle lägga av?
  • Finns det öskar om du plötsligt upptäcker att det läcker in någonstans?
  • Är tampar och segel i den ordning som behövs?

Förutom båtens egen utrustning är det viktigt att du tänker på din egen utrustning också. Flytväst är förstås en självklarhet för alla som befinner sig i en båt. Den ska vara i rätt viktklass för varje person och den ska naturligtvis vara på. Få hinner sätta på sig flytvästen precis innan de trillar i sjön! Att sätta på sig flytvästen direkt ska vara lika naturligt som att knäppa säkerhetsbältet när du sätter dig i bilen.

Båtägarens bästa stunder

Att ha en fritidsbåt under sommarhalvåret ger oändliga möjligheter till härliga utflykter med familj och vänner. Packa ihop frysväskan med mat och dryck och ge er ut till någon mysig gästhamn eller varför inte besöka en skärgårdskrog och ät lite extra gott någon dag. Det finns också många vackra naturhamnar att besöka. Det kräver kanske lite vana vid tillägg och förtöjning mot berg eller snedvuxna tallar. Men när båten ligger där den ska är det magiskt att sitta och betrakta solnedgången medan vågorna sakta kluckar mot skrovet.

Den som kan sin navigering kanske gör långresor över flera dagar och besöker andra skärgårdar eller rentav tar sig igenom Göta Kanal med alla dess slussar. Gör dock inte det första året du har båt. För sådana äventyr krävs både kunskap och erfarenhet och ofta också en ganska stor båt eftersom både väder och vind kan vara mer utmanande än hemma.