Efter en lång båtsommar är det dags att ta upp båten för vinterförvaring. För att ta upp båten för vintern är det vanligt att använda bil och någon släpvagn. Om du ska använda bil och släp är det viktigt att både din bil och båt är försäkrad. När du ska välja bilförsäkring är det bra att jämföra olika försäkringar med varandra för att du ska hitta den som fyller ditt behov. Bilförsäkringar kan ha olika villkor och därför är det viktigt att först veta vilket behov du har av en bilförsäkring och sedan jämföra olika villkor för att se vilken försäkring som matchar ditt behov bäst. En trafikförsäkring måste du ha men sedan kan du välja mellan hel- och halvförsäkring. Det finns även olika tillägg som du kan välja till i fall du har behov av ytterligare skydd. Se också till att din båt är försäkrad ifall något skulle hända på vägen till vinterförvaringen.

Förvara din båt under tak

När du ska vinterförvara din båt är det bästa att ställa den under ett tak. Det ger bästa möjliga skydd mot skador, som is, regn och snö kan medföra. Om du har möjlighet är en uppvärmd hall som är larmad det optimala. Dessutom minskar behovet av tillsyn. Att låta din båt ligga kvar i vattnet under vintern kräver mer förberedelser och det är större risk för skador som många gånger inte ersätts av en försäkring.

Städa och rengör båten ordentligt

När du plockar upp båten finns det några saker som är bra att göra. Innan du tar upp båten är det bra att ta bort all lös utrustning som finns på båten. Rengör och polera både skrovet och däcket. Spola bort alla alger och eventuella växter som satt sig på båten. Dynor och andra saker som är av tyg är det bra om du förvara på ett annat ställe under vintern för att undvika att de börjar mögla. Ta bort batterier och töm varmvattenberedare, toalett, sjövattensystem och fotpumpar för att de inte ska frysa sönder under vintern. Om båten har några skador är det en bra idé att åtgärda dem redan nu för att slippa det till våren. Ta bort all värdefull utrusning för att minska risken för stöld och förstörelse.

Titta till båten under vintern

När du har kört båten till platsen där den ska förvaras ska du tänka på att tänka den ordentligt, även fören och aktern. Men säkerställ att luften kan cirkulera mellan båten och presenningen. Titta även till båten med jämna mellanrum under vintern.