Precis som med bilar, drivs många båtar med diesel eller bensin. Då den tekniska utvecklingen går framåt med stormsteg, utvecklar man allt fler källor till drift på båtar som är både miljövänliga och effektiva.

Energisnål båtdrift och nytt tak kan skona miljön

Då båtar kan belasta miljön med utsläpp av diesel och bensin, utvecklar man båtar som drivs på både solenergi och elektricitet. Det finska bolaget Oceanvolt utvecklar miljövänliga båtar i form av eldrift genom solpaneler och vindkraft. Att värna om miljön på havet är lika viktigt som att vara medveten om miljön på land. Att unna sig ett nytt tak, kan ha en stor fördel för miljön då en bättre isolering kräver mindre energiåtgång till villan, sommarhuset eller radhuset. Det finns också andra anledningar till att skaffa ett nytt tak och det kan vara att det befintliga taket behöver omsorg och ny plåt eller andra reparationer. För ett riktigt snyggt tak, kan https://dmtak.se/ utföra professionella arbeten med kunnig personal inom allt takarbete med trygga kundgarantier. Fördelen är att både privatpersoner, företag och fastighetsägare kan få nya tak.

Snabba elbåtar med hög prestanda

Utvecklingen av marknadens nya elbåtar har utrymmen med komfort och är tystgående utan buller. Företaget Candela har släppt två större båtmodeller som går helt på el och modellerna heter C-7 och C-8. En C 7 kan på bara en batteriladdning av 44 kWh, ta båten på hela 50 sjömil i 22 knop. Den nyare modellen C-8 planeras säljas 2022 och är redo för massproduktion. Ett annat företag som också tar fram helt eldrivna båtar är finska Bella Group där teamet från Nimbus Group utvecklat båten Bella Zero. Båten har en prestanda på 22 knop men upp till 26 knop beroende på vilken elmotor man väljer till båten. Framtiden är redan här men bekväma och tystgående båtar där man med gott samvete för miljön, kan ta sig fram diesel- och bensinfritt på vattnet.