Att framföra en båt kan verka enkelt, och är också oftast ganska enkelt. I alla fall om vädret är lugnt och det inte är så mycket andra båtar på sjön just då. Att trycka fram gasspaken och vrida på ratten är inte jättesvårt. Det är faktiskt så lätt att det blir kul och vem som helst kan ryckas med och tro att det alltid är så enkelt. Väldigt annorlunda mot bilkörningen med alla regler och skyltar. Det enda du egentligen måste tänka på är att hålla undan från öar, grynnor och andra båtar plus att det är högertrafik som gäller även på sjön även om det finns ett mer omfattande regelverkockså.

Att köra en stor eller liten båt går till på ungefär samma sätt. Gasa och styr. Så länge du är ute på plattvatten är det ett rent nöje. Men så kommer den där söndagskvällen när du, tillsammans med tusentals andra midsommarfirare är på väg in från skärgården med din båt. Förfärande många ska färdas samma väg samtidigt. Då kan det bli trångt här och var. Skalpigt också. Och vem ska egentligen väja för vem? Och hur blir det när du nalkas hamnen, då sätts ofta kunskaperna på prov. Att navigera in en guppande båt i en trång gästhamn är inte alltid det lättaste, särskilt inte om många står på bryggan och tittar på. Det gäller att våga ta det lugnt och metodiskt, att våga backa och göra om ifall inte första försöket lyckades. Eller be om hjälp om det är helt omöjligt att få båten att komma in rätt, kasta en tamp och dra in båten. Alla sätt är tillåtna utom att försöka göra det som inte funkar.

I det här lägena är båtvana alltså värdefullt. Ju mer du kör med din båt desto bättre blir du på att bedöma situationen från gång till gång. En båt uppför sig inte som en bil, det finns ingen broms och det kan ta sin tid att svänga och backa lagom mycket. Just i början gäller det framför allt att använda sunt förnuft och att visa hänsyn. Dra alltid ner på farten om det känns det minsta osäkert. Låt resan eller tilläggningen ta den tid det tar. Det är alltid bättre att ta det riktigt lugnt och att visa hänsyn än att utsätta sig för farliga situationer till sjöss.