Du som äger eller har tillgång till en liten aktersnurra eller jolle av något slag kan se fram emot många mysiga, men gärna lite kortare turer under fina sommardagar. Det kräver inte så mycket för att sätta sig i snurran, dra igång och svänga iväg ut över sjön, till fiskegrynnan eller grannön. Lätt och smidigt, men det är ändå några saker som är värda att tänka på, särskilt för dig som är lite ovan vid sjön. Glöm för all del inte årorna eller paddeln hemma. Även den bästa motor kan ibland stanna.

Gemensamt för mindre småbåtar som jollar och liknande, är att de är lätta att hantera både i sjön och när de ska tas upp för vintern. Lägg dem upp och ned om det går eller täck annars med en presenning så klarar det sig till nästa sommarsäsong. För det här är i första hand sommarbåtar, de hör ihop med sol och lata dagar vid vattnet.

Och när det gäller vindsurfingbrädor eller kajaker för den delen så är det nästan att räkna som vattenleksaker. Men det är leksaker du i värsta fall kan tappa kontrollen över. Kastvindar eller stora svallvågor kan göra att du kapsejsar, seglar du för långt ut kanske du inte orkar segla hem igen. Var alltid försiktig till sjöss, chansa inte på att det ska gå bra, bara för att det brukar göra det. Ta med mobilen i en vattentät påse så kan du larma Sjöräddningenom något skulle gå riktigt snett.

Trots eventuella risker så överväger fördelarna. Det känns tydligt den där sommardagen när du sakta guppar framåt i små glittrande vågor med en hand lojt släpande i vattnet och solhatten på plats.