Har du bestämt dig för att skaffa en liten båt så finns det några olika typer som är lätta nybörjarbåtar.

Roddbåt

En liten roddbåt är kanske främst avsedd för rekreation eller möjligen för någon liten fiskeutflykt en tidig sommarmorgon. Flatbottnat är kanske praktiskt ibland men det blir svårt att ro och hålla kursen på ett bra sätt om inte bottnen har rätt profil. En riktigt bra roddbåt får gärna vara lite tung att få igång i starten, då kommer den förmodligen hålla både fart och kurs bättre några årtag senare.

Aktersnurra

Det kanske kan tyckas som samma sak som en roddbåt och visst är det många aktersnurror som är utrustade med åror. Motorn ska ha rätt storlek i förhållande till båtens längd och vikt. Frestas aldrig att sätta en extra stark motor på den lilla aluminiumbåten för att kunna köra lite fortare. Det kan sluta illa. Och fäll för all del upp motorn om du hellre vill ro, så slipper du ”bromsen”.

Segeljolle

För segelentusiasterna finns förstås också segeljollar av olika slag. Optimistjollen är kanske den mest namnkunniga men det finns andra modeller också men lite större segelyta. Kanske kan även vindsurfingbrädorna hamna i den här kategorin även om det då är du själv som är mast.