Det handlar främst om motorbåtar eller segelbåtar. Båda typerna finns i oändligt många varianter, storlekar och prisklasser. Vad som passar bäst är förstås helt och hållet beroende av vilka önskemål och kunskaper som finns och vilka vatten de ska användas i.

Motorbåtar för olika ändamål

Motorbåtar är en jättestor grupp som faktiskt kan omfatta även roddbåtar med liten snurra på men vanligen menar man lite större båtar än så. Det finns motorbåtar med utombordsmotorer och motorbåtar som har motorn inombords. Hardtop-båtar eller daycruisers av olika varianter. Motorbåtar i plast, trä eller aluminium. Alla varianter har sina för- och nackdelar. Den som vill ha lite längre säsong uppskattar någon form av överbyggnad eller ruff till skydd för väder och kyla.

Segelbåt för sommarvindar

Segelbåten drivs främst med vindkraft och finns i både små modeller för hemmaviken och riktigt stora för oceanseglingar. Det krävs särskilda kunskaper för att framföra en segelbåt. Gå gärna med i någon seglarklubb så lär du dig mer. I trångare passager är det alltid klokt att använda hjälpmotor av något slag för att få bättre kontroll. Motorbåtar ska väja för segelbåtar men segelbåten måste alltid hålla undan för yrkestrafik på sjön.