Oavsett om du har en högpresterande motorbåt eller en segelbåt, kommer du sannolikt att behöva lägga ner tid på reparation. Faktum är att varje båtägare snabbt blir medveten om att båten måste underhållas regelbundet för att vara bra skick. De som väljer att inte underhålla sin båt på grund av kostnaden upptäcker snart att det blir ännu dyrare att inte underhålla. En tumregel är att underhållskostnaderna för en båt utgör cirka 10 procent av båtens kostnad. Genom att planera och underhålla din båt regelbundet ser du till att förebygga oväntade problem och minska värdeminskningen.

Ta hand om din båt regelbundet

Att underhålla en båt har många likheter med att underhålla en bil. Det finns flera grundläggande saker som ofta kräver underhåll och andra saker som många brukar överlåta till proffsen.

Denna checklista hjälper dig att hålla koll på vad som måste underhållas:

  • Mekaniska delar.
  • Motor.
  • Elektriska system.
  • Skrov.
  • VVS-system och luftkonditionering.

Precis som du kanske märker visar ovanstående checklista att båtlivet kräver praktiska färdigheter. Till din hjälp kan du besöka e-handelsbutiken Rörfokus.se som har allt du kan tänka dig inom rördelar och VVS. Eftersom stora båtar brukar ha dusch och toalett har du en speciellt stor nytta av deras breda sortiment. Rörfokus erbjuder alltid fri frakt, snabba leveranser och du har alternativet att betala säkert med Klarna. Vidare säljer deras e-handelsbutik badkar, badrumsmöbler, blandare, elpannor och handdukstorkar. Om du bor i Gävle kan du alltid besöka deras fysiska butik på 500 kvadratmeter på Brovägen 17.

En bra produkt som lämpar sig i alla VVS-installationer är deras kopparrör från Altech med en förkromad ytbehandling. Du hittar dessa kopparrör i en mängd olika dimensioner, allt från 22×2750 millimeter till 10×2000 millimeter.

Vänta inte med underhåll och reparationer

Ett tips är att inte vänta med underhåll och reparationer med tanke på att skador annars sprids och blir mer omfattande. Emellertid är den mest grundläggande uppgiften att hålla båten ren och välsmord. En smutsig båt har en stor inverkan på båten då det kan leda till mögeltillväxt och att den oxiderar, så se till att tvätta och vaxa den regelbundet. Dessutom gör smuts att du inte upptäcker andra typer av problem lika lätt som läckande bränsle eller vätskor.