Det kan vara lockande att köpa en båt utomlands men det finns en hel del att tänka på och vara aktsam mot. En båt är en ganska stor investering oavsett om det är en motorbåt eller segelbåt. Det kan tyckas bekvämt att köpa en fin båt som redan är i medelhavet och som sparar dig besväret att ta ner båten själv. Det finns gott om förmedlare som säljer båtar mellan privata säljare och köpare. För många verkar det tryggt att köpa båt via en ”förmedlare” men vanligtvis håller sig förmedlaren på tryggt avstånd från allt ansvar och är endast en mellanhand som vidarebefordrar säljarens information om båten.

Köpa båt från företag

Köp mellan privatpersoner ger alltså ett svagare skydd för köparen. Det kan vara ett bättre köprättsligt skydd att köpa en båt från ett företag om en tvist skulle uppstå inom EU (eller inom Sverige). Men även här bör du som köpare vara aktsam och försäkra dig om att båten faktiskt säljs av företaget och inte är en privat försäljning. Även om en mäklarfirma handlagt en båtaffär, som kan verka väldigt seriös, kan det i slutändan vara så att säljaren fått samtliga rättigheter och köparen står utan. Det kan handla om vilka lagar som tillämpas i en utländsk domstol, som köparen vanligtvis saknar kunskap om, vid en eventuell tvist.

Anlita en besiktningsman

Eftersom ett båtköp ofta handlar om en hel del pengar är det klokt att anlita en besiktningsman för en noggrann kontroll av båten. Det kan finns dolda fel och skador som är svåra att upptäcka för köparen som exempelvis fuktiga däck, böldpest eller svajiga kölar. Även här är det klokt att se över hur mycket besiktningsmannens försäkring kommer att täcka för brister som han missat och som uppdagats senare.

En annan bra försäkring vid resa och till sjöss är att ta med sig en bra powerbank på 20000mah för att kunna ladda mobilen när det behövs. Hos Teknikdelar.se kan du enkelt och smidigt hitta Powerbanks som kan ladda din mobil många gånger om. En kraftfull Powerbank 20000mAh är en bra investering och hos Teknikdelar.se kan du tryggt och säkert beställa kvalitetsprodukter online till bra pris.

Handpenning och försäkring

Standard är att säljaren vill ha en handpenning för att försäkra sig om att köparen är seriös och för att reservera båten. Pengar måste sändas till säljaren och som köpare vet du inte om du kommer att köpa båten ännu. Ett bra råd är att försöka betala så låg handpenning som möjligt. Det är också förmånligt att göra en skriftlig överenskommelse under vilka omständigheter handpenningen är förverkad. Normalt kommer säljaren att behålla handpenningen om köpet inte blir av. Om köpet däremot blir av är det viktigt att försäkra båten från dag ett. Var noga med att informera ditt försäkringsbolag om samtliga förhållanden så att det inte finns något undantag som gör att ersättning uteblir.

Rekommenderade kontroller före köp

Begär alltid att få se försäkringsbrev, registreringshandling, köpehandling från tidigare ägare, kontrakt/papper från marinan (ta reda på om marinan har krav på båten) samt se till att båten är fullt betald. När köpekontraktet är klart gäller givetvis att slutbetala båten. Det kan vara lite krångligt eftersom banker inte har något bra system och en banköverföring kan ta några dagar. Bankerna själva rekommenderar att bägge parter ansluter sig till exempelvis Payson eller Paypal för en snabb och säker transaktion.