Många av oss längtar att få åka ut på sjön eller havet med båt och bara njuta av vädret. Tyvärr är de flesta större båtar rätt dyra så det gäller att först ta en titt på sin budget innan man gör ett köp. Ett tips är dock att leta efter begagnade båtar, det finns flera fantastiska alternativ. Många av de begagnade båtarna kan dessutom vara i lika bra skick som en nyköpt. Skillnaden på att köpa en ny och en begagnad båt är allt du måste tänka på.

Om du ska köpa en båt från privatpersoner är det viktigt att du dubbelkollar att den som säljer båten även äger den. Det är många som glömmer bort detta. Om du någon gång besökt säljare som har begagnade bilar till salu kommer du säkert ihåg vad du var tvungen att göra för att se att allting stämmer med både fordonen och säljaren. Vid köp av begagnad båt gäller i stort sett samma sak.

Ska du köpa en båt från privatpersoner är det köplagens villkor som gäller. Om du däremot besöker en båthandlare är det konsumentköplagen som gäller.

Tänk på alla kostnader

När du har en idé om hur mycket din begagnade båt får kosta bör du försöka ta reda på kringkostnaderna. Det kan vara bland annat:

  • Vad kommer det kosta att transportera båten till ”din” hamn?
  • Var ska båten vinterförvaras och vad kommer det kosta?
  • Hur mycket kommer det kosta i diesel/bensin?
  • Pris för sjösättning och upptagning.
  • Eventuella reparationer.

Visningen av båten

När det är dags att besöka säljaren och se båten bör du ställa flera frågor. Det är bättre att du är lite småkritisk än alldeles för positiv. Använd din näsa och dina ögon så mycket du kan. Skulle det lukta mycket bränsle kan det innebära att någonting inte stämmer.

Du bör även provköra om möjligt. I alla fall testa att starta motorn för att se hur den går. Det är viktigt att alla instrument som finns fungerar som de ska. Skulle de inte göra det bör säljaren berätta det för dig först.

Ta även en titt på servicehistoriken och oljan. Om oljan skulle vara vitaktig innebär det att det finns vattenläckage. Var även noga med att dubbelkolla efter skador. Ett bra tips är att be en besiktningsman följa med och se att allting stämmer. På så sätt behöver du inte oroa dig över att du har missat några skador eller andra fel som kanske var svåra att upptäcka.